WR-740N Modem Hakkında
Selamlar. Malumunuz WR740N modemlerde kronik bir sınırlı erişim sorunu vardır. Bu yazımda bunun çözümünden bahsedeceğim. Öncelikle modemdeki sınırlı erişim problemi tamamen yazılımsaldır. Netmaster modemlerde de aynı sorun var fakat onlarınki tamamen donanımsal, modemin dandikliğinden kaynaklanıyor. Biz olayın yazılım boyutuna gireceğiz.TP-Link Yazılımı Leş
WR740N modemde yüklü olan yazılım yeterli bir yazılımdır. Bakınız iyi değil, yeterli. Telefonunuzu bağlar, Whatsapp'da konuşma yapar, internetize girersiniz. Fakat işin teferruatına gelirseniz sizi yarı yolda bırakır. Uzun süre ağa bağlı kalırsanız bağlantı sorunu yaşarsınız, uzun süre indirme yapınca hızınız yavaşlar, oyunlarda ping sorunları görürsünüz, gibi gibi... Bunun sebebi yazılımın modemi engellemesidir. Evet doğru okudunuz. TP-Link'in orijinal yazılımı modemdeki çoğu özelliği engelleyecektir. Buda beraberinde problemleri doğurur tabisi.Modemin Zincirlerini Kıralım!!
Zincirlerini kırmak kelimesi iddialı gözükebilir fakat dediklerimi yaptıktan sonra sizde bana hak vereceksiniz diye düşünüyorum. Öncelikle ilk yapmamız gereken TP-Link'in orijinal yazılımı yerine modemi engellemeyen farklı bir yazılım yüklemek olacak. Burada da işin içine DD-WRT giriyor. DD-WRT modemi çıkaran firma yerine farklı insanlar tarafından kodlanmış bir linux yazılımıdır. Tonlarca modeme desteği vardır ve bu modemlerden biride WR-740N! Size tek yapmak gereken orijinal yazılımı silip DD-WRT yüklemektir.
Nasıl Yüklerim?
Not: Başlamadan önce şunu söyleyeyim, benim dediklerimi harfiyen yaparsanız sorunsuz bir şekilde DD-WRT yüklerseniz fakat benim dediğimin dışına çıkarsanız modeminiz bozulabilir (brick olabilir) bu durumda kesinlikle ben sorumlu değilim.
Öncelikle DD-WRT'nin sitesinden Router Database'ine girmelisiniz. Ardından arama çubuğuna 740N yazmalısınız.
Benimki v4.23 olduğu için 4.x yazana tıklıyorum.
Ardından açılan sayfada kırmızı ile aldığım üç dosyayı indirmeniz gerekli. Bunlardan ikisi DD-WRT biride TP-Link'in orijinal yazılımıdır. Orijinal yazılımı ne olur ne olmaz diye bulundurmamız gerekli her zaman.
Bu dosyaları indirdikten sonra modeminizi bilgisayarınıza 1.port'dan bağlayın(kırmızıyla aldığım yer)
Ve tarayıcınıza 192.168.0.1 yazın. Sizden kullanıcı adı ve şifre isteyecektir. Eğer değiştirmediyseniz kullanıcı adı varsayılan olarak admin şifre admin dir.
NOT: Bunu wi-fi şifresi ve ağ adı ile karıştırmayın ikisi ayrı şey!
Kullanıcı arayüzüne giriş yapmış oluyorsunuz.
Önce System Tools'a ardından Firmware Upgrade'e girin. Dosya seç bölümünden indirdiğiniz "factory-to-ddwrt.bin" (farklı isimde olabilir ama genellikle ilk dosya olur) dosyasını seçin ve Upgrade diyin. Bu anda yazılımı yüklemeye başlayacaktır. Sakın sayfayı veya modemi kapatmayın. Kablosuz ağlarda dd-wrt yazısını görene kadar bekleyin.
dd-wrt yazısını görene kadar işlem çoktan bitmiş ve sayfa kapanmış olur. Bu sefer arama çubuğuna 192.168.1.1 yazın. TP-Link yerine DD-WRT başlıklı ve farklı tasarımlı bir sayfa gelmişse kurulumu başarıyla yapmışsınızdır. Ayarlara geçmeden önce son olarak yapmanız gereken ;
Burada modeme koymak istediğiniz kullanıcı adı ve şifreyi soruyor. Üste kullanıcı adını, son iki alta da şifreyi yazın. Tavsiyem admin yapmanızdır. Önceki ile aynı olsun kafanız karışmasın.
Resimde gösterilen yere tıklayın. Burada sizden kullanıcı adı ve şifre isteyecek. Şifre başta seçtiğiniz kullanıcı adı ve şifredir. Ardından açılan sayfada language bölümünü bulun.
Not: Eğer Türkçe yoksa aşağıdaki işlemi yapın ve ardından Türkçeyi seçin. Aşağıdaki işlem güncellemedir ve Türkçe dil seçeneği güncelleme ile geliyor olabilir.
Şimdi güncelleme yapacağız.
Kaydettikten sonra Güvenlik bölümüne girin.
Ardından VPN Geçişine girin.
Ayarları Uygula dedikten sonra Kablosuz bölümüne girin. Kablosuz bölümü en ayrıntılı bölümdür. Şu ana kadar yaptığımız şeyler fazla önemli olmadığı için değinmedim ama buna değineceğim. Öncelikle benim temel ayarlarım şöyle :
Ayarlarınızı yukarıdaki gibi yapmalısınız. Yukarda olabilecek üç değişken vardır. Bunlardan biri Kablosuz Ağ modu, diğer ikisi de Kablosuz Ağ Adı ve Kablosuz Kanaldır.
Kablosuz Ağ Adı sizin ağa koyduğunuz addır. Orayı istediğiniz gibi yapabilirsiniz fakat Türkçe karakter olmamasına dikkat edin.
Basit anlatım ile Kablosuz Ağ Modu ise sizin ağı yayma modunuzdur. 3G ve 4G gibi düşünün. Burada N modu ve G moduna değineceğiz. Aşağıdaki görsellere bakınız.
Yani tek başına N modunu seçmek en iyisidir fakat dikkat ettiyseniz ben NG-Karışık seçtim. Çünkü bazı cihazlar N modunu desteklemez(telefonlar, tabletler). Eğer NG-Karışık seçerseniz N modunu desteklemeyen cihazlarda G modunu kullanacaktır. Eğer buna rağmen cihazınız Wi-Fi'a bağlanamıyorsa ya cihazınız G modunu desteklemiyordur ya da Wi-Fi şifrelemesinde sorun var demektir. Wi-Fi şifrelemesi için yazının aşağılarına kayabilirsiniz. Wi-Fi şifrelemesini de doğru yaptığınıza inanıyorsanız fakat buna rağmen bağlanmıyorsa sorun kesinlikle kablosuz ağ modundadır. Bu durumda sadece Karışık seçiniz. Ama bunun olması çok düşük bir ihtimal.
Kablosuz Kanal'da ise muhtemelen toplamda 11 kanal vardır fakat siz ilk 6 kanaldan birini seçmelisiniz.
Bu üç değişkeni ayarladıktan sonra geriye kalan her şeyi benim seçtiğim gibi seçebilirsiniz.
Temel Ayarları yaptıktan sonra ayarlarınızı uygulayın ve Kablosuz Güvenlik bölümüne girin.
Öncelikle benim güvenlik ayarlarım şu şekilde :
Burada bilmeniz gereken şey Güvenlik Modu ve WPA Algoritmaları. Öncelike hızlıca WPA Algoritmalarına değineceğim. Wpa Algoritmalarında en güvenlisi AES'dir fakat bu modemde AES sorunludur. Dolayısıyla biz TKIP seçeceğiz.
Şimdi Güvenlik Modu'na geçelim. Öncelikle burada ya WPA2 Personal ya da WPA2 Personal Mixed seçmelisiniz. Benim önerim WPA2 Personal seçmenizdir fakat elinizde WPA2 desteklemeyen cihaz varsa WPA2 Personal Mixed seçmek zorundasınız. WPA2 Personal Mixed seçerseniz modem cihazınıza göre ya WPA2 ya da WPA kullanacaktır. Ancak bu güvenliği düşürecektir. Bu sebepten dolayı evinizdeki tüm cihazlar WPA2'yi destekliyorsa WPA2 Personal seçmek en sağlıklısıdır. Cihazınızın WPA2'yi destekleyip desteklemediğini de deneme yanılma yöntemi ile öğrenmeniz gerekli. WPA2 Personal seçin ve tüm cihazlarınızla ağa bağlanmayı deneyin. Eğer bağlanıyorsa sıkıntı yoktur fakat bağlanmıyorsa WPA2'yi desteklemiyordur. Bu durumda WPA2 Personal Mixed seçin.
Wpa Paylaşılan Anahtar'da sizin ağ şifrenizdir. Ağ için olmasını istediğiniz şifreyi oraya girin. Anahtar Yenileme Aralığına dokunmayın. Bütün işlemleri bitirince Ayarları Uygulayın.
Modem için bütün ayarlamalarımızı bitirdik. Bundan sonra normal router kurar gibi olacak. Modeminizin arka taraftaki WAN girişine modem kablosunu bağlayın ve kullanmaya başlayın. Bu anlattıklarım ile modeminizin zincirlerini kırmış olacaksınız ve stabiliteyi sağlamış olacaksınız. Haliyle sınırlı erişim sorununu bir daha görmeyeceksiniz. Modemin orijinal yazılımında kullanılamayan çoğu ayarı artık bu yazılım ile kullanmaya başlayacaksınız. Umarım faydalı olmuştur. Herkese sevgiler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder